Cejlonský čaj - Množství - 50g
Srí Lanka (dříve nazývaná Cejlon) má klima a rozmanitou nadmořskou výšku, která umožňuje produkci jak Camellia sinensis var. assamica a Camellia sinensis var. sinensis , přičemž většinu produkce drží odrůda assamica. Produkce čaje je jedním z hlavních zdrojů deviz pro Srí Lanku a představuje 2 % HDP a v roce 2021 přispěje více než 1,3 miliardy USD do ekonomiky Srí Lanky. Přímo či nepřímo zaměstnává přes 1 milion lidí a v roce 1995 přímo zaměstnávala 215 338 na čajových plantážích a pozemcích. K tomu výsadba čaje drobnými pěstitelije zdrojem zaměstnání pro tisíce a zároveň je také hlavní formou obživy pro desítky tisíc rodin. Srí Lanka je čtvrtým největším světovým producentem čaje . V roce 1995 byla předním světovým vývozcem čaje (spíše než producentem) s 23 % celkového světového exportu a Srí Lanka se v roce 2020 umístila na druhém místě v příjmech z vývozu čaje po Číně. Nejvyšší produkce 340 mil. kg byla zaznamenána v roce 2013, přičemž produkce v roce 2014 byla mírně snížena na 338 mil. kg.
Vlhkost, chladné teploty a srážky v centrální vysočině země poskytují klima, které podporuje produkci vysoce kvalitního čaje. Na druhou stranu čaj produkovaný v nízko položených oblastech, jako jsou okresy Matara, Galle a Ratanapura s vysokými srážkami a vysokou teplotou, má vysokou úroveň adstringentních vlastností. Samotná produkce čajové biomasy je vyšší v nízko položených oblastech. Takový čaj je oblíbený na Blízkém východě. Srí Lanka produkuje převážně ortodoxní černé čaje, ale také CTC, bílé a zelené čaje. Dva druhy vyrobeného zeleného čaje jsou typ gunpowder a sencha. Tento průmysl byl zaveden do země v roce 1867 Jamesem Taylorem , britským plantážníkem, který dorazil v roce 1852. Pěstování čaje v podmínkách malých pěstitelů se stalo populární v 70. letech 20. století. Většina exportního trhu Srí Lanky se nachází na Středním východě a v Evropě, ale také existuje mnoho zájemců po celém světě o speciální čaje Nuwara Eliya pěstované ve vysokých zemích.