Indické čaje
Indie je po Číně druhým největším producentem čaje na světě včetně slavného čaje Assam a čaje Darjeeling . Čaj je „státním nápojem“ Assamu .
Praxe ájurvédy vyústila v dlouhodobou tradici bylinných čajů . Tradiční indické kuchyně již dlouho využívají léčivých výhod, které nabízejí různé rostliny a koření, jako je bazalka posvátná (Tulsi), kardamom (Elaichi), pepř (Kali Mirch), lékořice (Mulethi), máta (Pudina), atd., a tradičně se čaje vyrobené z těchto rostlinných listů nebo koření používají po staletí pro neduhy od vážných až po maličkosti. S těmito tradičními bylinkami se míchá i čaj. Chuť chai (sladká a mléčná) pomáhá zamaskovat silnější a hořčí chutě některých léčivých přísad, zatímco jiné, jako je kardamom, hřebíček a zázvor , dodávají čaji příjemnou chuť a vůni spolu se zdravotními přínosy.
Dokumentace čaje v Indii byla na mnoho let ztracena v historii. Během prvního století našeho letopočtu se znovu objevují záznamy s příběhy buddhistických mnichů Bodhidharma a Gan Lu a jejich zapojení do čaje. Výzkumy ukazují, že čaj pochází z východní a severní Indie a byl tam pěstován a konzumován po tisíce let. Komerční produkce čaje v Indii nezačala až s příchodem Britské Východoindické společnosti , kdy byly velké plochy půdy přeměněny na masovou výrobu čaje.
Dnes je Indie jedním z největších producentů čaje na světě, přičemž více než 70 % domácího čaje se spotřebuje v samotné Indii. Indický čajový průmysl se rozrostl a vlastní mnoho světových značek čaje a vyvinul se v jeden z nejvíce technologicky vybavených čajových průmyslů na světě. Produkce čaje, certifikace, vývoz a všechny ostatní aspekty obchodu s čajem v Indii jsou řízeny indickým Tea Board of India .