Argentinský čaj
Argentina je důležitým národem produkujícím čaj, od roku 2005 devátým největším světovým producentem čaje s odhadovanou roční produkcí 64 000 metrických tun.
Argentinské oblasti s největší koncentrací pěstování čaje jsou vysočiny v provinciích Misiones a Corrientes na severovýchodě Argentiny, kde je horké a vlhké klima. Hlavní plantáže jsou na relativně rovinaté půdě, kde může probíhat vysoce mechanizovaná produkce. Vegetační období pro čaj je od listopadu do května. Pět až deset semen se umístí dohromady několik centimetrů pod povrch půdy a během prvního roku jsou tato semena chráněna před sluncem krátkými bambusovými tyčemi nebo šiškami došků. Jakmile je čaj zasazen, většině plantáží se věnuje jen minimální množství pozornosti. Dokonce i na nejmodernějších plantážích roste čaj bez ochrany stínu stromů! Čaje z Argentiny jsou dnes jedny z nejlevnějších na světě a používají se hlavně ke zpracování na ready-to-drink (RTD) a ledový čaj, protože mají sytou barvu a svěží chuť.
Vývoz čaje z Argentiny činí ročně asi 50 milionů kilogramů. Argentinský čaj se primárně používá k míchání. Největším exportním trhem jsou Spojené státy americké, kde většinu spotřeby připadá na ledový čaj . Spojené království a další části Evropy jsou také trhy pro čaj země. Ačkoli Argentina je zodpovědná za většinu národů produkce čaje pro export po celém světě, pouze asi 5 procent produkce je spotřebováno místně. 78 000 mt (metrických tun), které byly vyvezeny v roce 2015, představují 4 procenta celkového světového vývozu čaje a jdou k dobře diverzifikovanému okruhu zákazníků, přičemž hlavním kupujícím jsou USA, které v roce 2015 zakoupily 55 300 mt čaje z Argentiny. Očekává se, že produkce čaje i obchod v Argentině od nynějška do budoucna porostou, protože si země stále více uvědomuje rozvíjející se obchod s čajem.